[O2 FL] Syczący pedał hamulca

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • arkadio
    Classic
    • 2010
    • 5

Myślę że około 18.30 dotrę na miejsce. Szkoda, że nie będzie Kropeck'a, coś mi auto zastrajkowało, przydał by się wgląd w błędy.
  • ar51
    Classic
    • 2009
    • 13

Na początek witam kolegów forumowiczów i przechodzę do sedna.

Jadąc dziś zauważyłem dziwną rzecz. Stojąc na światłach wcisnąłem puściłem kilkukrotnie pedał hamulca, towarzyszył temu dziwny syczący dźwięk, którego wcześniej nie zauważyłem, wiozłem akurat ciężarną małżonkę więc wszelkie akcje typu test ABS odpadały, udało mi się jeszcze wyczaić, że pedał stosunkowo łatwo można dobić do ogranicznika ? w każdym razie zapiera się o coś i nie drgnie już o centymetr - czyli raczej decha. Nie miałem nigdy wcześniej problemu z syczącym pedałem, twardnienie pedału po podpompowaniu owszem ale to inny objaw. W czasie jazdy kiedy silnik ma wyższe obroty jest to samo.

Pomóżcie, przecież ten samochód ma przelatane 18500 km, jak na razie żadne ASO z wawy nie wywarło na mnie pozytywnego wrażenia i boję się że jak zwykle powiedzą że albo nie widzą, albo nie słyszą, a hamulce to nie stukająca roleta sprawa raczej poważna.

Czy ktoś spotkał się z czymś takim ?

PZDR Michał
    Była: Vectra 2.0 X20XEV 1999 - olejożerca
    Jest: O2 FL 1.9 BXE MY2009 - brakuje niutonometrów.

Komentarz

• luks
      Ambiente
      • 2009
      • 240

jedyne co mi przychodzi do głowy to nieszczelność na którym wężyku podciśnienia [miałem podobne objawy].. nie syczy po otwarciu maski??
      z tym że ja mam nabite 120 000 i takie rzeczy nie dziwią.......
      skoda
      fuckyeah!

Komentarz

• vicious
        Ambiente
        • 2009
        • 232

Jesteś w stanie zlokalizowac miejsce skąd dochodzi ten dźwięk :?: bo to może byc dźwięk np uszkodzonego siłownika sprzęgła przy pedale hamulca...
        Nie jeździj szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...
        TomTom VIA125 na pokładzie

Komentarz

• ar51
          Classic
          • 2009
          • 13

Ok, syczenie wydobywa się tylko przy poruszaniu pedałem hamulca przy sprzęgle nic się nie dzieje, byłem dziś na stacji diagnostycznej - tej od przeglądów rejestracyjnych - facet zmierzył siłę hamowania i stwierdził że jest ok - może to i coś ze mną :-)

Tak przy okazji zamieszczę odgłos o który mi chodzi kamera leżała pod pedałem sprzęgła toteż niewiele widać a właściwie nic ale słychać:http://www.youtube.com/watch?v=KKMvzkKORtg z punktu widzenia kierowcy jest troszkę ciszej.

Macie u siebie taki odgłos ?

Komentarz

• rss
            L&K
            • 2009
            • 1098

to syczenie to normalna sprawa.
            po prostu wyrownuja sie cisnienia po obu stronach membrany.
            jesli sile hamowania masz OK i pedal przy hamowaniu nie wpada za gleboko
            to musisz sie po prostu do tego przyzwyczaic
            kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• ufo
              L&K
              • 2008
              • 1475
              • Octavia III combi (5E5)
              • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez ar51
              Macie u siebie taki odgłos ?
              u mnie jest tak samo, może nie tak głośno (być może na filmie jest tak głośno nagrane), ale jest identycznie i samochód hamuje normalnie, żadnych problemów.

Komentarz

• ar51
                Classic
                • 2009
                • 13

Dzięki znaczy się że wszystko jest ok, człowiek na stacji dignostycznej mówił że diesle mają większe podciśnienie, może to dla tego. Od ponad 13 lat jeździłem tylko benzynami, a tam się z takim syczeniem nie spotkałem.

Cieszę się że to nie tylko u mnie tak jest, a takie pytania rodzą się jak człowiek za bardzo zwraca uwagę na wszystkie szczegóły.

Anyway dzięki za uspokojenie

Komentarz

• ufo
                  L&K
                  • 2008
                  • 1475
                  • Octavia III combi (5E5)
                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez ar51
                  a takie pytania rodzą się jak człowiek za bardzo zwraca uwagę na wszystkie szczegóły.
                  masz "wrażliwe ucho"...tak jak ja i wielu z nas. lekarstwo na to, to troszkę głośniej puścić radio, pomaga, ja już się wyleczyłem, prawie wyleczyłem z tej choroby :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...